AKTUELNO

Večeras i tokom noći očekuju se lokalni pljuskovi i grmljavina koji će na severu Srbije biti intenzivniji, sa količinom padavina većom od 20 mm u kratkom vremenskom periodu.

Snažna oluja sa obilnim pljuskovima već je zahvatila Suboticu, a u toku noći proširiće se i na još neke delove Srbije. Reč je o eksploziji oluja u Hrvatskoj, Bosni i Mađarskoj koje polako stižu i u našu zemlju.

- Jedan deo već je okrznuo sever Bačke i to područje Subotice gde ima pljuskova sa grmljavinom. U Srbiji je jako toplo, oko 34 stepena, i kada pristigne ta vlažna i nestabilna vazdušna masa, naš deo atmosfere će reagovati burno. Doći će do stvaranja snažnih oblaka kumulonimbusa koji će doneti lokalne pljuskove sa grmljavinom i grad. Biće ih na području Vojvodine, naročito u Bačkoj i Sremu, a mogući su i na području Podrinja, Mačve, zapadne i jugozapadne Srbije - kaže Đorđe Đurić, meteorolog "Wheather2umbrella".

Jaki pljuskovi mogući su i na širem području Beograda. Nestabilno vreme i grmljavinske nepogode u Srbiji se očekuju sve do srede.

Ovakvo nestabilno vreme sa kišom i temperaturom koja će se kretati do 30 stepeni očekuje se do utorka.

- Drugog dana vikenda u Srbiju stiže promena vremena. Na udaru oluje prvo će biti zapadni delovi Srbije, Srem i Mačva, a tokom noći nevreme će se proširiti i na ostale delove naše zemlje. Pored kiše i oluje prognoziran je i pad temperature i za desetak stepeni u odnosu na prošlu nedelju. Ipak, olujni talas je kratkotrajan, pa se stabilizacija vremena očekuje od sredine sedmice - kaže Đurić.

Tokom sedmice nas očekuje blago zahlađenje. Maksimalna temperatura iznosiće 28 do 31 stepeni, a moguć je razvoj oblačnosti sa padavinama, pa i lokalnim nevremenom.

Podsetimo, tokom ovog vikenda na snazi je narandžasti meteoalarm, svuda osim u jugozapadnoj Srbiji. U periodu od 10 do 16 časova UV indeks iznosiće devet, što znači da se očekuju vrlo visoke vrednosti sunčevog ultraljubičastog zračenja, te je potrebno koristiti odgovarajuću zaštitu.

#Nevreme

'